SERIÁL - Jak se pustit do boje s balbutismem 1

18.09.2009 23:22

V první řadě je potřeba přijmout tento handicap. Boj by měl začít momentem, kdy budeme ochotni ostatním lidem ukázat svůj problém. Stejně jako každý jiný problém, i tento vyžaduje dobrou psychickou a fyzickou kondici.

Psychika - pokud budeme v depresivních stavech pokračovat, šance na úspěch se snižuje
Fyzická kondice - dostatek pohybu nám zaručí, že budeme vitálnější a tělo dostane více kyslíku (tím i mozek)

V neposlední řadě bychom měli zvládat správné dýchání, opět to souvisí s dostatkem kyslíku pro celé tělo a tudíž lepší předpoklady pro terapii.
Podstatou balbutismu je pravděpodobně mozek samotný. V něm vzniká samotný povel pro koordinaci všech částí lidského těla sloužících k řeči.

Mozek je oblast, která ještě dlouho nebude zcela prozkoumaná. Pokud je naše domněnka správná a původ problému je v něm, nejspíše mají balbutici vytvořeny 2 řečové cesty. Jednu standardní, kterou používají v klidu atd. Druhá obsahuje chyby a spouštíme ji v případě stresových situací.

Bohužel čím více koktáme, tím více prohlubujeme vadnou řečovou cestu v mozku a tím oddalujeme uzdravení. Recept je tedy na první pohled jednoduchý...nekoktat dostatečně dlouhou dobu.
Nicméně v praxi se musíme spokojit alespoň s tím, že budeme koktat postupně méně a méně. Až se dostaneme do fáze, kdy koktání téměř zmizí z naší řeči a máme vyhráno :).

Zpět